AA Kosnica, AA Bienenstock, AA Beehive AA
HomeO namaOpremaKontaktSlike
AA Kosnica
AA Duboka podnjaca
LR Nastavci
LR Krov
Ramovi
AZ Razmaci

 

AA Kosnica

AA Kosnica je najnoviji tip kosnice koja sluzi za smjestaj pcelinje zajednice, sa posjedovanjem u istom prostoru plodista i medista te pratecim sadrzajima koji se pojavljuju kao potreba jedne pcelinje zajednice.

Njen osnovni cilj je da poboljsa uslove zivota pcele, a samim tim da poveca reprodukcionu moc pcelinje zajednice, te lancanim principom poveca proizvodnju pcelinjih produkata. Nacin primjene inovacije, tj. „AA Kosnice", se sastoji u mogucnosti smjestaja pcelinjeg drustva u ambijent koji ce im omoguciti udoban i trajan prostor sa pomagalima koja ce smanjiti uznemiravanje pcela.

Postoje rjesenja smijestanja pcelinje zajednice u kosnice oblika kocke ili kvadra, pravljene od drveta, a u novije vrijeme i od stiropora i od ostalih izolacionih materijala. Druga grupa je zvonastog oblika pravljena od slame ili od loze, oblijepljena raznim materijama za zastitu od toplote odnosno hladnoce.Sva dosadasnja rjesenja imaju svoje prednosti kao i nedostatke. Sama cinjenica da ima vise rjesenja ukazuje da nema idealne kosnice.

Stanista pcela u prirodi su dubovi drveta, usijeci stijena i druga prirodna sklonista, po kojim je uzorima covjek i napravio prvu kosnicu. Kosnice su pravljene od loza ili su koristeni dijelovi supljeg stabla koje je zasticivao raznim premazima izolacionih materija kako bi kosnicu osposobio za boravak pceljinje zajednice. Njene prednosti su sto je covjek mogao odabrati i prilagoditi mjesto stacioniranja pceljnjaka. Reprodukciona sposobnost u ovakvim kosnicama je dobra, ali pristup radi koristenja produkata nije daleko otisao od onog u prirodi. Rjesavajuci problem napravljene su kosnice u obliku cetvrtastih sanduka koji su u mnogo cemu poboljsale uzgoj i iskoristenje produkata pcele, kao i humaniji pristup pceli. Cinjenica da se i do danas zadrzala pletena kosnica „trnka", ukazuje da je to najprirodniji oblik koji pcela prihvata i najbolje se razvija. Da bi iskoristio prednosti sanduka, zbog svoje prednosti i komercijalnih razloga, a izbjegao njegova konstruktivne nedostatke, te koristeci prednosti trnke, a izbjegao njene nedostatke, konstruisao sam kosnicu, nazvanu „AA Kosnica", cije su prednosti ocite.

Kosnica se sastoji iz dva niza trokutastih ramova u istoj ravni koje dijeli resetka kada se koristi kao mediste i plodiste. Inace, bez resetke moze se koristiti kao ukupna cjelina plodista. Ispod ramova se nalazi varozna mreza kroz koju propadaju uginuli paraziti i otpadci na multifunkcionalni pod koji sa izvlaci napred ispred poletista za pcele. Duzina poda-ladice je do polovine horizontalne ravni, odnosno do kraja prvog niza ramova. Ispod drugog niza ramova isto je multifunkcionalni pod i izvlaci se prema nazad, a sluzi za potrebno prehranjivanje pcela, kao i potrebna tretiranja. Kod „AA Kosnice" je maksimalno iskoristena unutarnja toplina i maksimalno sprijeceno stvaranje vazdusnih vrtloga koji stvaraju nepozeljnu vlagu, a potom i stvaranje gljivica kao uzrocnika mnogih oboljenja. Pristup kosnici je sa zadnje strane i smanjuje rashladivanje mladog legla. Pri tretiranju i prehranjivanju zajednica se ne mora uznemiravati jer se kosnica ne otvara. Posto se kosnica otvara odzada, nesmetano se moze stavljati jedna iznad druge i tako racionalnije iskoristavati prostor. To je kosnica najbliza sanducima u principijalnom smislu njene konstrukcije i najbliza trnci u njenom fizickom obliku, te je doslo do koristenja prednosti i jedne i druge vrste.

 

ZASTO SE ODLUCITI ZA AA KOSNICU?

  • poboljsavanje uslova zivota pcele;
  • brzi razvoj pcelinje zajednice;
  • stvaranje stalnog ambijenta sa sto manjim oscilacijama temperature;
  • smanjenje uslova za kondenzaciju vlage koja je uzrok stvaranja raznih gljivicnih oboljenja pcelinje zajednice;
  • priblizavanje boravka pcele nacinu njenog boravka u prirodnim stanistima;
  • povecanje reprodukcione moci pcelinje zajednice;
  • povecanje proizvodnje pcelinjih produkata;
  • bez otvaranja AA Kosnice, a samim tim i bez uznemiravanja pcelinje zajednice omoguceni su ciscenje, ventilacija, njihovo prehranjivanje i lijecenje;
  • racionalno koristenje prostora postavljanjem kosnica jedne iznad druge;

 

Gabaritne mjere AA Kosnice:
duzina
900 mm
visina
600 mm
sirina
560 mm

 

AA Kosnica je testirana i ispitana na Poljoprivrednom Institutu u Sarajevu. Osim toga kosnica se potvrdila i u praksi, te u svakom slucaju dokazala svoju svrsishodnost.

http://www.1000inventions.com

® Kosnica je registrovana i zasticena kod patentnog zavoda BiH. Sva prava su zadrzana

***

12. Aprila 2000 AA-kosnica je osvojila srebrnu medalju na Medjunarodnom sajmu u Zenevi.

***

4.-7. maja 2000 AA-kosnica je bila izlozena na Olimpijadi inovacija «GENIUS 2000» održanoj u Budimpešti (Madarska) gdje je takoder bila nagradena srebrnom medaljom.

 
Home | O nama | Oprema | Kontakt | Slike